Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са на финален етап и се водят на лидерско ниво

0

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са на финален етап и вече се водят на лидерско ниво. Днес те се проведоха на два етапа – преди началото на пленарното заседание и след края му. 

Премиерът в оставка Николай Денков дойде в НС и заедно със съпредседателите на ПП-ДБ се срещнаха с кандидата за премиер Мария Габриел и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

По информация на наши източници се е обсъждало разпределението на министерските кресла и персонални назначения. 

Засега има съгласие за смяна в четири министерства – на здравеопазването, на иновациите и растежа, туризма и енергетиката. Но се обсъждат смени и в други ведомства. 

Все още няма съгласие за титуляра в Министерство на външните работи, но са водени разговори Николай Денков освен вицепремиер да бъде и министър по европейските въпроси и сигурността. 

Засега министрите на финансите Асен Василев и на отбраната Тодор Тагарев запазват постовете си въпреки критиките на ГЕРБ към тях. 

От ГЕРБ пък държат на вътрешния министър Калин Стоянов и на министъра на електронното управление Александър Йоловски, въпреки настояването на ПП-ДБ за смяната им. 

Спори се и за статута на ДПС и участието му в номинациите за попълване на регулаторните органи с изтекъл мандат. 

Преговорите продължават. Целта е Мария Габриел да представи готов състав и структура на МС при получаване на мандата от президента Румен Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук