Председателят на НСИ: Данните за инфлацията у нас не се манипулират

0
сн. БГНЕС

Данните за инфлацията у нас, които предоставя НСИ, не се манипулират, защото институтът подлежи на ежемесечни проверки от Евростат. Това заяви председателя на Националния статистически институт Атанас Атанасов пред депутатите. 

Той беше изслушан в парламента по искане на „Възраждане“ във връзка с данните за инфлацията, която е сред основните критерии за приемането на страната ни в еврозоната.

„Националният статистически институт няма да позволи да публикува данни, без да е сигурен в качеството им“, коментира Атанас Атанасов. Той отрече да е оказван и натиск върху него да променя или манипулират данните на института.

„Повярвайте, ако се наложи или някой се опита да окаже натиск върху Националния статистически институт, да манипулира или промени каквито и да било данни, аз ще съм първият човек, който ще си подаде оставката“, каза Атанасов.

По думите му всеки може да провери цените на всяка една стока и да преизчисли инфлацията, за да види дали е точно същата.

„В момента от няколко месеца Националният статистически институт прави двойна проверка на цените“, посочи той.

При изготвянето на данните се изпълняват 84 показателя, съгласно европейските правила за статистическа информация. Данните за дефицита ще бъдат публикувани на 22 април, като за момента по предварителни данни на министерството на финансите той е около 2.2%.

„Тогава всички държави в Европейския съюз едновременно ще публикуват данни за техния дефицит и съотношенията дефицит към Брутен вътрешен продукт“, поясни шефът на НСИ. 

От няколко месеца Института прави и двойна проверка на цените у нас.

„Ако една стока не си променя цената, но си влошава качеството, значи имаме инфлация, така че замяна на стоки с по-ниско качество е абсолютно невъзможна, както и обратното с по-високо качество“, каза Атанасов.

Наблюдават се 850 стоки и всеки може да види цените на сайта на института.

„Промяната в потребителската кошница е възможно да се прави само веднъж в началото на всяка година. За 2023 година потребителската кошница включваше 853 стоки и услуги, сега са променени три от стоките и услугите, като са заменени с неща, които вече не се употребяват в домакинството. Никой вече не си купува компактдиск за компютър“, заключи председателят на НСИ. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук