Представянето на Байдън на дебата с Тръмп разтърси демократите

0
сн. АП

Поддръжниците на президента на САЩ Джо Байдън се надяваха, че снощният дебат ще премахне опасенията, че 81-годишният Байдън е твърде стар, за да изкара още един мандат, но след края на сблъсъка дрезгавият глас и на моменти неувереното му представяне срещу експрезидента Доналд Тръмп доведоха до точно обратното, отбелязва Ройтерс.

И Байдън, и 78-годишният Тръмп се сблъскаха с опасения относно възрастта и физическата си форма в навечерието на изборите на 5 ноември, но те бяха по-тежки за действащия президент, чийто глас беше дрезгав от настинка.

Асошиейтед прес отбелязва, че някои от най-оживените сблъсъци по време на дебата бяха относно голфа, като и Тръмп, и Байдън се похвалиха с ниския си хандикап (цифра, показваща уменията на играчите в този спорт, като по-ниската цифра означава по-добри умения – бел. ред.).

Президентът отново предизвика Тръмп да се срещнат на голф игрището, но постави условието съперникът му сам да си носи стиковете. „Мислиш ли, че ще можеш да го направиш?“, попита го Байдън иронично.

Байдън забърза някои от изказванията си на сцената на дебата, обърка се при някои отговори и не можа да довърши други. Още преди приключването средата на дебата стратег на Демократическата партия, работил по кампанията на Байдън за 2020 г., го нарече „катастрофа“, коментира Ройтерс.

„Байдън не говори премерено и изглежда така, сякаш търси думи“, каза Рей ла Раджа, професор по политически науки в Масачузетския университет в Амхърст.

Преди дебата Байдън се включи в почти едноседмичен „лагер за дебати“ с най-добрите си съветници в президентското убежище „Кемп Дейвид“ в планините на Западен Мериленд, което е показателно за това колко важна смята кампанията му тази вечер. Според критиците обаче обучението не е проличало при представянето му.

„Тръмп си е Тръмп, всяка дума, излязла от устата му, е глупост. Но Байдън звучи старомодно. И объркан. А това ще има по-голямо значение от всичко останало. Засега това е абсолютен кошмар за Байдън“, заяви в „Екс“ Джо Уолш, бивш кандидат за президент на Републиканската партия през 2020 г., който отправя критики срещу експрезидента.

В същото време поддръжници на Тръмп одобряват представянето му, отбелязва АП, като цитира Чък Томпсън от Охайо. Според него експрезидентът „се е научил да контролира темперамента си“, защото не си е изпуснал нервите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук