Президентите на Украйна и на Франция подписаха двустранно споразумение за сигурност

0
сн. АП

Президентите на Украйна и на Франция Володимир Зеленски и Еманюел Макрон подписаха днес споразумение за сигурност, като френският лидер обеща на Украйна до три милиарда евро допълнителна военна помощ за 2024 г., в допълнение към седемте милиарда евро подкрепа, вече обявени по-рано днес от Берлин, предаде Франс прес.

В споразумението, подписано за период от десет години, Франция се ангажира да предостави на Киев „до три милиарда евро допълнителна“ военна помощ през 2024 г., след подкрепата на стойност 1,7 милиарда евро, предоставена през 2022 г., и тази от 2,1 милиарда евро, предоставена през 2023 г. Париж планира да засили по-специално сътрудничеството в областта на артилерията.

Споразумението предвижда предоставяне на цялостна помощ на Украйна за възстановяване на териториалната й цялост в рамките на международно признатите й граници, активно възпиране и мерки, които да бъдат предприети срещу всяка нова агресия от страна на Русия, както и подкрепа за присъединяването на Киев към Европейския съюз и оперативна съвместимост с НАТО.

В новия пакт се посочва също, че „Франция потвърждава, че бъдещото членство на Украйна в НАТО би било полезен принос за мира и стабилността в Европа“.

Европейската обиколка на Володимир Зеленски беше помрачена от новината за смъртта в затвора в Русия на руския опозиционер Алексей Навални, опонент номер едно на Владимир Путин, отбелязва Франс прес.

Темата бе засегната по време на церемонията по подписване на договора между Франция и Украйна. Макрон отдаде почит на паметта на Навални и заяви, че неговата смърт в затвора в Арктика говори за слабостта и страха на Кремъл от всеки опозиционер.

По-рано днес в Берлин Зеленски и германският канцлер Олаф Шолц подписаха споразумение за сигурност, определено като историческо от германския канцлер, който заяви решителната си подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо срещу руския агресор.

По време на церемонията по подписването на договора Макрон също така спомена за промяна в позицията на Русия, което изисква колективна реакция, визирайки кибератаките срещу западни страни и опасенията, че Русия може да разгърне ядрени оръжия в космоса, обтбелязва Франс прес.

По втория въпрос Макрон заяви, че Русия трябва незабавно да даде обяснения. А що се касае до кибератаките той добави, че Москва е прекрачила няколко прага и допълни, че в това той съзира желание за агресия.       

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук