Президентът: В оскотялото време на ротация сред брокери на несвобода Левски изглежда болезнено недостижим

0
сн. БТА

Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка – пробуди порива към свобода, кали нрава на българите, положи здравите темели на бъдеща България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на възпоменателната церемония по повод 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на дякона, колко са създадените от него революционни комитети, кои са имената на най-близките му другари, посочи президентът и допълни, че за нас потомците най-истинският, най-живият спомен и образ за Апостола се крие в думите, в писмата, в легендарното му тефтерче.

151 години след гибелта на Васил Левски словото му продължава да носи своя огромен морален заряд, каза държавният глава. По думите му в словото на Апостола ние откриваме нашия общ духовен дом, търсим опора в съмнения и несгоди и изпълваме с вяра сърцата си.

Апостолът не празнословеше, не обещаваше излишно, думите му не радваха себелюбивите, но навсякъде го слушаха притихнали, защото думите му бяха истински, силни и разбуждащи – понякога горчиви, но винаги необходими, и тогава, и сега, заяви още президентът. 

Румен Радев посочи, че всяко поколение води своята неизбежна борба за справедливост и достойнство. В оскотялото ни време на ротация на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета Левски изглежда болезнено невъзможен, смята президентът. 

Макар и недостижим, той никога не крачи самотен. Милиони българи продължават да отстояват идеалите на Левски – тихо и упорито, като най-чистата мяра за собствената си стойност и именно тяхната мълчалива сила възпира онези, които в амбициите си да се приравнят с Апостола, опитват да го принизят до себе си. Не, пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела, подчерта държавният глава. 

Президентът каза още, че на хилядите деца, които днес носят стрък цвете за Левски, дължим една различна България, която да бъде по-близо до заветите на Апостола и да е все повече земя на равноправие и законност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук