Президентът: Късно е за молби за избори 2 в 1

0

Тесният кръг от възможности за служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова, а тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия. Това каза президентът Румен Радев при връчването на втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Единствената в списъка, за която е ясно, че със сигурност можем да твърдим, че няма несъвместимост, заяви президентът. ПП-ДБ върнаха неизпълнен мандата на президента веднага, след като го получиха.

Как така изведнъж г-жа Елена Чернева – Маркова реши да си подаде оставката, попита Радев. Когато този факт беше обявен днес в парламента, аз истински се учудих, че останахте безмълвен и не реагирахте. Според мен трябваше да има въпроси – защо, как, какви мотиви, как така изведнъж точно вчера, имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване, каза още той. Не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза, добави Радев.

Президентът посочи, че ПП-ДБ до последния момент е полагала усилия България да има редовно правителство.

Отново българските граждани ще решат как да продължи държавата напред, но е много важно в какви условия ще го направят. Не знам дали вие осъзнавате какви процеси вече се отприщиха в резултат промените в Конституцията, които и вие инициирахте, коментира държавният глава.

Президентът коментира възможността за избори „2 в 1“

Вече е много късно за такава молба, каза президентът на призива на съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков изборите за българския парламент да бъдат заедно с тези за европейски парламент. „Аз призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията, особено по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават много повече от отговорите. Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени“, каза Румен Радев. След няма и десет дни ще поканя всички политически партии на консултации да се вземе крайно решение, както е записано в Конституцията, добави той.

Аз не сезирах пред Конституционния съд правосъдната реформа, но за другите изменения сезирах с пълното осъзнато основание, че тези промени ще доведат до кризи и едната криза вече чука на вратата, посочи още Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук