Президентът: Необходима е диалогичност в търсенето на подкрепа за амбициите за успешно реализиране на управленски мандат

0

Необходима е диалогичност в търсенето на подкрепа за амбициите за успешното реализиране на управленски мандат. Това заяви държавният глава Румен Радев в началото на срещата си днес в президентската институция с представители на парламентарната група на „Възраждане“. В съответствие с конституционната процедура за връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство президентът провежда консултации с политическите партии в новоизбраното 50-о Народно събрание. В срещата участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава посочи, че рекордно ниската избирателна активност на последните парламентарни избори поставя пред изпитание политическите партии и легитимността на институциите и попита какви са изводите на „Възраждане“ от създалата се политическа криза и как от формацията виждат преодоляването на гражданската апатия и на бойкота спрямо политическата класа. Президентът посочи, че се отнася с уважение към всеки, готов да поеме отговорност с мандат за управление на страната, но подчерта, че е важно да се прави разлика между желание и възможности. Във връзка с това държавният глава напомни за заявения на вчерашните консултации отказ от ПП-ДБ да подкрепят управление с мандат на „Възраждане“, както и за изразеното от формацията мнение, че друга парламентарно представена партия – „Величие“ е под чуждо влияние. „Бихте ли съставили управленско мнозинство, което ще се крепи на политическа сила, която според вас се управлява отвън?“, попита държавният глава. Той призова за диалогичност и кооперативност в парламента, които са предпоставки за търсенето на подкрепа за амбициите за реализирането на третия мандат. „След като видим резултат, тогава можем да обсъдим третия мандат и се надявам да бъда запознат с изхода от тези ваши разговори“, заяви държавният глава.

В отговор на искането на четвъртата политическа сила в парламента за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност във връзка с избора на български патриарх, държавният глава посочи, че оценява високо загрижеността на формацията по темата, като подчерта, че е не по-малко загрижен и следи отблизо процесите в Българската православна църква. „Нека предпазим православието от политическата демагогия и оставим църквата да бъде независима, така като е по Конституция и по Закона за вероизповеданията“, призова Румен Радев. Президентът добави, че е направил официално запитване по темата, а полученият отговор е, че няма заплаха за чужда намеса в Българската православна църква.

По думите на държавния глава „не бива политиците, които не могат да се справят със светските теми, да правят опит да се справят с духовните на заседание на КСНС, особено имайки предвид настоящата политическа фрагментация и противоречивост“. „Нашата църква е достатъчно мъдра, устояла е на всякакви изпитания на времето и съм убеден, че тя ще гарантира, както и в момента, своята независимост и самостоятелност. Бъдете сигурни, че ако се наложи, ще реагираме“, заяви още държавният глава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук