Президентът Радев заминава за Рим за аудиенция при папа Франциск

0

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Италия днес и утре. Държавният глава ще ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция във Ватикана от главата на Римокатолическата църква по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В делегацията са включени общественици, представители на Българската православна църква и на Католическото вероизповедание в България. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Днес президентът Румен Радев ще участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право. Държавният глава ще присъства и на представянето на изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ в Папския Латерански университет в италианската столица.

Утре президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск.

„През последните десетилетия всяка година на 24 май да се приема българска делегация на най-високо държавно ниво, е наистина важен знак за признание към България и ролята и мястото на България в световното културно пространство“, каза президентът. 

Президентът ще се срещне с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Българската делегация ще посети базиликата „Сан Клементе“ в италианската столица, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще отслужи  Божествена света литургия в централния олтар на храма. 

Президентът ще посети и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

В рамките на визитата Румен Радев ще отдаде почит пред паметниците на Иван Вазов и на капитан Петко Войвода в Рим.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук