Президентът Радев за войната в Украйна: Би било лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле

0
сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев не отговори директно на въпрос как трябва да изглеждат границите на Украйна след края на войната срещу нея. Президентът взе участие в бизнес форум, организиран от The Economist, където се похвали с успехите на служебния кабинет и определи миналата година като „разделена на две“. Държавният глава видя 2024-та като изпълнена с предизвикателства, а помолен за коментар на ситуацията с войната срещу Украйна, Радев повтори познатата си теза, че тя трябва да бъде решена с дипломация.

След близо 20-минутно изказване пред бизнеса в България, президентът Румен Радев премина на английски език за кратко блиц интервю с водещия на събитието. Попитан как вижда границите на Украйна след края на войната, Радев определи въпроса като труден и призова към преговори:

„Какъв би бил резултатът, аз не мога да кажа. Би било обаче лошо решение, ако резултатът дойде от бойното поле„, заяви Радев и обърна внимание, че – според него, когато Русия не се чувства уверена на фронта, започва да говори за ядрена заплаха:

„В този момент те не обсъждат никакви ядрени заплахи и въпроси“.

По-рано в официалното си изявление Радев благодари на бизнеса и подчерта:

„За миналата година имаме 3,5  млрд. евро чуждестранни инвестиции. Сравнено с 2007 г. това е много по-надолу. Но за последните 15 години това е като постижение – най-големите чуждестранни инвестиции в България“.

Държавният глава изреди инициативи и договорености основно в енергийната сфера и след като ясно даде да се разбере, че смята работата на съставения от него служебен кабинет за много добра, коментира настоящото правителство:

„Напоследък политическото пространство е заето с говорене, че стратегическите национални цели са членството в Шенген, еврозоната и ОИСР. Трябва да бъдем много внимателни, защото това наистина са съблазнителни цели за всяко едно държавно ръководство, защото имат ясна дата на влизане и под чието управление влезем, той вече си забожда една голяма политическа брошка“.

Според Радев „всеки, който се опита да постигне тези цели, не на икономическия, а на политическия терен, ще допусне грешка“. 

И още един акцент – запитан от водещия на английски език в края на участието си как вижда бъдещето си след края на втория си мандат, Румен Радев подчерта, че от него остават три години и допълни:

„Винаги съм служил на моята страна. Надявам се, че ще продължавам да го правя“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук