Президентът Радев освободи Живко Коцев като главен секретар на МВР

0

Президентът Румен Радев издаде указ, с който прекратява правомощията и освобождава от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев.

Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Освобождаването на Коцев идва след предложение на служебното правителство.

Уволнението се мотивира със започналото дело срещу бившата шефка на митниците Петя Банкова. Преди седмица тя бе арестувана по обвинение, че е участвала в престъпна група за конрабанда с още трима души – Стефан и Марин Димитрови и Николай Николов-Паскал. Последният се води в неизвестност и е обявен за издирване. 

Служебното правителство мотивира искането си Живко Коцев да бъде освободен от поста главен секретар на МВР, като се позовава на закона, че служителите във ведомството не могат да членуват в политически партии, да осъществяват политическа дейност, да изразяват политически възгледи и да предприемат други действия по служба, с които нарушават политическия неутралитет. 

В тази връзка се посочва, че в разпространената в медиите информация се съдържат данни за неформални лични взаимоотношения на главния комисар Живко Коцев с политически лица, представители на политически партии, което създава усещане за политическа обвързаност и лоялност към такива лица и поставя под съмнение неговият политически неутралитет. 

Припомня се брифинга в Министерския съвет от 5 април, в който Коцев, съвместно с тогавашния министър-председател Денков, излага твърдения за оказан му натиск за подаване на оставка и за оттеглянето й с подкрепата на представители на политически партии. 

В мотивите пише, че допускането на възможността висшата професионална длъжност на МВР да бъде манипулирана създава усещане за несигурност в системата на ведомството и в обществото, както и недоверие на служителите към ръководството. 

Друг посочен мотив са публикувани в медиите снимки, статии и документи с твърдения, запознанства на главен комисар Живко Коцев и поддържане на близки контакти с лица, за които са налице данни за извършване на престъпна дейност. 

Припомня се, че висшата професионална длъжност в МВР следва внимателно да преценява лицата, с които поддържа близки и приятелски взаимоотношения и да не допуска създаването на съмнения в добросъвестното, честно, лоялно, обективно и безпристрастно изпълнение на служебните си задължения. В заключение се казва, че създадената ситуация и широкият обществен отзвук сериозно накърняват престижа на МВР и закона на ведомството. 

Обвинения към Коцев засега няма, той е разпитван само като свидетел. В деня на акцията срещу Банкова обаче са претърсени кабинетът и домът му.По-късно бяха разпространени изтекли от разследването множество негови снимки със Стефан Димитров.

Живко Коцев подаде оставка през миналата седмица, но след това размисли и я оттегли. След това подаде сигнал, че му бил оказан натискот главния прокурор Борислав Сарафов да се оттегли от поста. Заради това срещу Сарафов ще започне проверка от специалния прокурор Даниела Талева.

Дали, от кого, при какви условия е имало натиск върху главния секретар на МВР. Дали и как името на Калин Стоянов е свързано с контрабандата – трябва да се провери абсолютно щателно“, пък каза вчера президентът Румен Радев. „Колкото и Денков, Петков, Атанасов да си затварят очите за фактите, които изплуват ежедневно около главния секретар Живко Коцев, тези факти водят към закона за МВР и несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен“, коментира още държавният глава пред журналисти. 

До назначаването на титуляр длъжността главен секретар на МВР ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник – главен секретар, съобщават от пресцентъра на МВР.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук