Премиерът: България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир

0
сн. МС

Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ. Това заявява премиерът Николай Денков в обръщение по повод две години от началото на войната в Украйна, разпространено от правителствената информационна служба.

„България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир – за Украйна и за всички демократични народи“, посочва министър-председателят. 

На тази дата, точно преди две години, осъмнахме с новината, че Русия е започнала война срещу Украйна, припомня Денков и определя войната като „непредизвикана, безпричинна, абсурдна война, която разтърси демократичния свят“.

Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на тази брутална война, водена от режима на Путин – опустошаване на мирни градове в Украйна, убийства на невинни хора, разрушени семейства, над 20 000 украински деца, незаконно отвлечени от руските сили, казва още премиерът и допълва, че всичко това е с „отвратителна цел“ – една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, или да бъде поставена на колене, или да бъде унищожена.

По думите на Николай Денков с действията си в Украйна Русия продължава да погазва човешките права, да нарушава международното право, да нанася удари върху икономиките на всички демократични държави. „Независимо от мащабната дезинформация и пропаганда на Кремъл, няма никакво съмнение, че Русия воюва срещу правото на мирен, щастлив и пълноценен живот на всеки гражданин на Европа, включително и на България“, категоричен е българският министър-председател.

Николай Денков изтъква, че нашата страна отдавна е направила своя избор – да бъде мирна, демократична, свободна европейска държава. „Преди две години Кремъл ни напомни, че трябва да се борим за мира и да защитаваме нашите ценности всеки ден. Днес ги защитаваме като продължаваме да подкрепяме Украйна – жертвата на тази агресия“, посочва още премиерът в обръщението си. 

България беше сред първите държави, които помогнаха на Украйна в началото на войната, подчертава той и казва, че ще продължим да оказваме политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, в максимална степен според нашите възможности и законодателство. „Оставаме силно ангажирани в процесите по реализиране на Формулата за мир на президента Зеленски, Коалицията за украинските деца и в процесите по възстановяване на Украйна“, допълва Николай Денков. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук