Премиерът Денков: Призовавам депутатите да приемат закони, които защитават жертвите, а не насилниците

0

Призовавам депутатите да приемат закони, които защитават жертвите, а не насилниците. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание.

„За съжаление днес темата не е добра. Хората в България са гневни. И имат основание. Защото за пореден път е пренебрегнато едно престъпление. Време е да пресечем агресията“, заяви премиерът Денков.

„Шокиращо е както безразличието към чуждата болка от длъжностни лица, така и гласовете на подкрепа, макар и редки към това престъпно деяние, които се появиха през последните дни. Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да пресечем настъплението на агресията и болката в нашия живот“, допълни премиерът.

Той съобщи, че възлага на министрите на правосъдието, на вътрешните работи, на труда и социалната политика и на образованието и науката да прегледат през следващата една седмица това, което не работи в техните системи и да предложат промени, за да се промени тази негативна тенденция. Те ще трябва да отбележат и мерките, които не са само в областта на правителството и които засягат и другите институции.

Денков призова полицията да действа адекватно в случаите на напрежение, а не да се превръща самата тя в насилник.

„Призовавам правосъдната система, прокурорите и съдиите да използват  правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците. Родители и учители, от вашия пример зависи какви ще израснат нашите деца. Една ваша добра постъпка, която децата ще запомнят за цял живот, значи много повече от десет урока по морал.

Обръщам се към медиите и популярните личности в социалните мерки. Вие можете да помогнете много като показвате доброто, а не насилието“, заяви Денков.

Той призова и политиците: „Нека и ние да дадем положителния пример, който се очаква от нас“.

Първа точка от дневния ред на заседанието е освобождаване и назначаване на областни управители. Вносител е министър-председателят Николай Денков. От встъпването си в длъжност редовният кабинет е сменил областните управители на София-град, София-област, Варна, Кърджали, Търговище, Ямбол, Хасково, Бургас, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Разград, Русе, Смолян, Шумен, Монтана, Видин, Благоевград, Враца, Пловдив, Ловеч, Плевен, Добрич и Силистра.

Дневният ред на заседанието предвижда още предоставянето на имот за нуждите по изграждането на една от оперативните бази на системата за хеликоптерна помощ HEMS.

Очаква се кабинетът да обсъди и даване на разрешение за участието на военнослужещи от състава на Националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в мисията на алианса в Ирак.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук