Премиерът Денков: Само министър Христо Хинков е пожелал да напусне кабинета след ротацията

0
сн. МС

Здравният министър Христо Хинков е единственият член на кабинета, заявил желание да се оттегли от министерския пост след ротацията. Това обяви премиерът акад. Николай Денков по време на официалното обявяване на нова стипендиантска програма за развитие на технологични лидери на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT).

„И по отношение на работата на целия екип, на всички министри, включително и на министър Хинков, сме казали: Работете по управленската програма. Няма никаква причина да се намалява темпото на работа, така или иначе гражданите очакват решения, които да бъдат полезни за тях“, коментира министър-председателят.

Денков заяви още, че не е забранявал на министър Хинков да провежда конкурси за директори на болници. Имало обаче съмнения защо конкурсите се обявяват точно сега и защо точно в тези болници. Темата бе повдигната след изказване на министъра в интервю.

„Казах на здравния министър да помисли дали е подходящо да го направи, не съм му забранил. Аргументът е сравнително ясен и разбираем – когато министър е казал, че си тръгва, стои въпросът дали трябва да решава кадрови проблеми. Когато един министър иска да развива една система, естествено е, че част от тази система са кадрите, които ще работят. Дали сме му аргументи, но не сме му забранявали. Редно е новият министър да стартира тези процедури, за да носи отговорност за тях“, подчерта той.

Той уточни, че последният разговор с вицепремиера Мария Габриел завършил по следния начин: „Казах, че съм направил преглед на работата на министрите, тя също го е направила, но иска да се види с министрите един по един. Това ще ѝ отнеме две седмици, тоест края на миналата седмица, и след това да обсъдим резултатите. До момента този разговор не се е състоял.“

Премиерът допълни, че за момента няма избран кандидат за поста на здравен министър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук