Премиерът: Здравната каса и Министерството на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания

0

Здравната каса и Министерството на финансите осигуриха безплатна терапия на сърдечните заболявания. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. 

„От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други подобни заболявания ще се поемат изцяло от касата и ще бъдат безплатни за пациентите. Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа“, съобщи още министър-председателят в оставка. 

„Днес искам да поздравя всички вас, особено Министерството на финансите, за една успешна битка в името на българските граждани. Знаете, че сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за високата смъртност в нашата страна, 600 хил. души приемат медикаменти за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от стойността на лекарствата си. За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство не намери ресурси и воля да осигури безплатно лечение на тези пациенти, въпреки че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха редовно хапчетата, защото не можеха да си го позволят“, посочи още Денков. 

По думите му миналата година правителството е обещало „да промени“ тази несправедливост и сега е изпълнило обещанието си. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук