Премиерът: Исканията за оставка на земеделския министър са политически

0
сн. БГНЕС

Аргументите на исканията за оставка на министъра на земеделието са несъстоятелни, каза министър-председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след среща с министър Вътев. Според премиера исканията за оставка на министъра са политически.

Денков отказа да коментира дали Кирил Вътев ще запази поста си, като посочи, че все още не са завършили разговорите с вицепремиерката Мария Габриел, която трябва да поеме министър-председателския пост след предстоящата ротация.

„Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите за 2023 година е необяснимо“, каза министър-председателят.

Денков заяви, че е прегледал всички искания на земеделците и заяви, че нямат различия по тях. „Готови сме да обсъждаме методиките, по които да се установи тяхната загуба. Колкото до исканията за оставката на министър Вътев, това е политическо искане. Мотивите за оставката се несъстоятелни“, каза той и подчерта, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през 2023 г. – нито с държавни, нито с европейски средства. 

„Това противоречи на икономическата логика, на правилата, на интересите на останалите граждани“, подчерта премиерът.

Той посочи, че по данни на НАП зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години. „През 2018-2019-2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лв. За 2021 г. печалбите скачат на 2 млрд., а през 2022 г. вече са декларирани печалби от 3 млрд. лв. Дали през 2023 г. секторът на зърнопроизводството е на загуба предстои да видим от финансовите отчети“, заяви акад. Денков.

Той припомни, че още от съставянето си кабинетът е обявил аграрния сектор за приоритетен. 

„За 2023 г. земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лв. европейско и национално финансиране и мерки. За второто шестмесечие, откакто нашето правителство управлява, са дадени над 1,7 млрд. лв., за да могат да работят нормално“, заяви премиерът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук