Премиерът на Хаити подаде оставка

0
сн. АП

Премиерът на Хаити Ариел Анри се съгласи вчера да подаде оставка, предаде Франс прес, като се позова на председателя на Карибската общност и президент на Гвиана Мохамед Ирфан Али.

Президентът на Гвиана оповести тази информация на пресконференция след среща в Ямайка, посветена на кризата в Хаити, където вилнеят престъпни банди.

Председателят на Карибската общност изрази задоволството си от постигнато „споразумение за преходно управление, което създава възможност за мирна смяна във властта, за приемственост в управлението, за предприемането в краткосрочен план на план за действие в сферата на сигурността и за произвеждането на свободни и честни избори“.

В Ямайка вчера се състоя среща, посветена на Хаити. Срещата бе инициирана от Карибската общност, като в нея взеха участие представители на ООН, на Франция и САЩ.

Ариел Анри, който се намира в Пуерто Рико, взе дистанционно участие във вчерашната среща.

Хаити е без президент и парламент, откакто президентът Жовенел Моиз бе убит през 2021 година. В карибската страна не са произвеждани избори от 2016 г.

Мандатът на Анри, който бе назначен от покойния президент Моиз, изтече в началото на миналия месец.

През последните дни насилието на престъпните банди става все по-сериозен проблем в Хаити. Те отправиха призив премиерът Анри да подаде оставка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук