Прокурорската колегия изслушва магистрати, чиито имена бяха замесени в скандала „Нотариуса“

0

Прокурорската колегия ще изслуша по тяхно искане двама магистрати, чиито имена бяха замесени в т.нар. скандал „Нотариуса“. Това са апелативният прокурор на София Радослав Димов и следователят от Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Димoв поиска изслушвания часове, след като изнудван от Мартин Божанов гръцки бизнесмен обяви, че чрез посредник магистратът предложил да оправи проблемите му с Нотариуса. 

Тодоров пък поиска изслушване още в понеделник, след като в края на миналата седмица специалната парламентарна комисия беше депозиран материал, наречен доклад, съдържащ имена на магистрати, за които се твърди, че са посещавали клуб „SS“, свързван с Божанов. И двамата отричат да са били част от схемата. 

Точка в дневния ред на редовното заседание на Прокурорската колегия е и второто предложение за дисциплинарка срещу бившия районен прокурор на София Невена Зартова. То е заради, според прокуратурата, умишлено нарушение във връзка с образуваното миналия май дело срещу издирваният бивш следовател Петър Петров, по известен като Пепи Еврото, главен герой в аферата на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“.

Проверка на градския прокурор на София Илиана Кирилова показала, че Софийската районна прокуратура не е била компетентна да води такова разследване, защото то стартира след посещение на Зартова в кабинета на главния прокурор Иван Гешев без достатъчно данни за извършено престъпление, а свидетелите са били осигурявани лично от Невена Зартова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук