Прокурорът, оглавил разследването срещу Байдън не препоръча повдигане на обвинения

0

Специалният прокурор Робърт Хър, който оглавяваше разследването срещу президента на САЩ Джо Байдън за неправилно боравене с класифицирани документи не препоръча повдигане на наказателни обвинения срещу него. 

Заключенията в доклада му обаче станаха повод Байдън да направи обръщение на живо към нацията. 

Байдън беше разследван за това, че е взел със себе си засекретени документи, свързани с националната сигурност, когато е напуснал вицепрезидентския пост през 2017 г. Сред тях са документи, свързани с военната и външната политика по отношение на Афганистан, както и други книжа, които, според прокурора, включват „чувствителни източници и методи на разузнаване“. 

В доклада на прокурор Робърт Хър, Байдън е описан като „симпатичен, добронамерен, възрастен мъж с лоша памет“. В доклада, чийто обем е повече от 300 страници, прокурорът пише още, че би било трудно да убеди съдебните заседатели, че трябва да го осъдят за сериозно престъпление, включващо „умишлени и целенасочени действия“, като освен това, ако това се случи, той отдавна ще е прехвърлил 80-годишна възраст.

Докладът стана повод Байдън да направи обръщение към нацията, в което разкритикува заключенията на Хър като погрешни. Видимо ядосан той заяви, че паметта му е „добре“ и защити кампанията си за преизбиране на поста, с думите че е „най-квалифицираният човек в тази страна да бъде президент“. 

Според CNN обаче заключенията в доклада на специалния прокурор са политически удар по Байдън. 

Подобно разследване се води и срещу бившия президент Доналд Тръмп, който вече е обвинен от специалният прокурор Джак Смит в неправомерно задържане на секретни материали след изтичането на мандата му. След излизането на информацията за оневиняването на Байдън той заяви пред телевизия Fox News, че прокурорът трябва „незабавно“ да оттегли всички обвинения срещу него. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук