Пролетта настъпи и оплакванията от болки в корема зачестиха

0
сн. Пиксабей

Пролетта току що настъпи, а оплакванията на хората от болки в корема вече започнаха, съобщи началникът на Отделението по Гастроентерология в „УМБАЛ-Пловдив“ д-р Цветка Лахтариева.

Стомашно-чревният дискомфорт е обичаен при смяната на сезона и особено когато пролетното меню измести зимното. В момента е актуална консумацията на повече зелени храни – спанак, марули, зелен лук, коприва, лапад, репички. С внасянето им в организма се създават условия за проблеми при пациенти с хронични заболявания като язва на дванайсетопръстника или на стомаха, улцерозен колит, гастроезофагеален рефлукс, жлъчно-каменна болест. По-често се наблюдават при хронично възпалително заболяване на червата (колит), а най-много – при синдром на раздразненото дебело черво.

Д-р Лахтариева посочи, че пациентите се оплакват от болки в корема, гадене, повръщане, засилване на киселините след хранене и усещане за парене, подуване, честа смяна на запек с диария.

Пациентите, които идват при нас, са от всички възрастови групи, но без изключение обясняват едно и също – променили са диетата. Засегнатите са по-често младите жени, които минават на „зелен режим“ с намерението да си оправят линията и да свалят килограми.

Обичайно вълната от пациенти започва от средата на март и продължава до началото на летните месеци – от края на май до първата седмица на юни. Винаги съвпада с Великденските празници, тогава оплакванията от сериозен дискомфорт са най-много, като най-голяма е групата на тези, които постят, които не са се захранили правилно и не са направили плавен преход.

Според началника на отделението повечето пациенти се лекуват амбулаторно. В болница постъпват страдащите от хронични болести, защото някои диетични грешки им причиняват дори кръвоизливи.

Д-р Лахтариева отправи препоръка, когато започне по-голямата консумация на зелени храни, хората постепенно да увеличават количествата. Всеки ден да включват по един нов вид зеленчук. Освен това трябва да се внимава с употребата на алкохол и особено на недопитото червено вино.

При продължителен дискомфорт да се потърси лекарска помощ. Не бива да се забравя, че в този момент е необходимо да се направят изследвания, защото зад тези оплаквания може да се крие и сериозно заболяване, предупреди д-р Лахтариева. Тя припомни, че отделението в „УМБАЛ-Пловдив“ разполага с необходимата високо технологична апаратура за пълна диагностика на стомашно-чревния тракт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук