Путин призова за нов подход към миграцията след атентата в Москва

0
сн. АП

Руският президент Владимир Путин днес призова за нов подход към миграцията, след като таджики, живеещи в Русия, бяха задържани за смъртоносното нападение в концертна зала край Москва, при което загинаха най-малко 144 души, а стотици бяха ранени, предаде Ройтерс.

Отговорност за масовата стрелба пое „Ислямска държава“ – ислямистка групировка, която някога  контролираше обширни територии в Ирак и Сирия. Русия заяви, че подозира, че Украйна е свързана с нападението – твърдение, което се отрича от Киев и се отхвърля от Вашингтон.

Във връзка с нападението в Русия са задържани най-малко 12 души, включително четирима обвинени за стрелбата. Повечето от тях са таджики, които са живели и работили в Русия.

Путин заяви пред полицейските началници, че нападението е имало за цел да посее раздор, ксенофобия и ислямофобия в Русия. Той обаче заяви, че миграционните системи се нуждаят от подобрение, тъй като е ясно, че понякога разрешения за работа се издават на хора с тежки криминални досиета.

„Трябва дълбоко и радикално да обновим подходите си към миграционната политика“, каза Путин и добави, че на някои хора, които почти не познават руския език или руската култура, се разрешава да работят без съответните проверки.

„Решаващият принцип трябва да бъде, че само тези, които уважават нашите традиции, език, култура и история, могат да дойдат да живеят и работят в Русия.“

Все пак възможностите на Русия за маневриране в областта на миграцията са ограничени, коментира Ройтерс.

През последните няколко десетилетия милиони хора от бившите съветски републики в Централна Азия се насочиха към най-големите руски градове, за да започнат работя като таксиметрови шофьори, чистачи, фризьори или козметици. Предвид прогнозите за намаляване на 147-милионното население на Русия през следващите десетилетия, мигрантите играят важна роля в икономиката, като работят и в тежката промишленост и селското стопанство.

„Необходимо е да се гарантират интересите и сигурността на държавата и обществото, да се запази и съхрани междуетническата и междурелигиозната хармония, нашата културна и езикова идентичност, всичко, което е силата на Русия“, каза Путин.

В Русия се говорят най-малко 277 езика и диалекта. Около 10-15 % от населението на Русия са мюсюлмани, посочва Ройтерс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук