Путин пристига на двудневна визита в Северна Корея

0
сн. БГНЕС

Руският президент Владимир Путин пристига на двудневно държавно посещение в Северна Корея.

Западните държави подозират Русия, че използва севернокорейски снаряди във войната си срещу Украйна, което Москва и Пхенян отричат.

Президентският помощник Юрий Ушаков определи програмата на Владимир Путин като „много наситена“. Очаква се той да разговаря на четири очи със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, с когото да обсъди, по думите на Ушаков, „най-важните и най-чувствителните въпроси“.

В руската делегация са включени вицепремиерите Александър Новак и Денис Мантуров, министрът на отбраната Андрей Белоусов и министърът на външните работи Сергей Лавров.

В навечерието на посещението Юрий Ушаков изказа признателността на Москва към Пхенян за подкрепата на така наречената „специална военна операция“, признаването на резултатите от референдумите в така наречените „нови региони“, т.е. анексираните украински територии и разбирането на истинските причини за украинската криза. В края на миналата седмица южнокорейският министър на отбраната съобщи, че Северна Корея е изпратила в Русия поне десет хиляди транспортни контейнера, които могат да съдържат до пет милиона артилерийски снаряда.  

Междувременно от Белия дом изразиха безпокойство от задълбочаване на отношенията между Русия и Северна Корея, предаде Ройтерс.

Според говорителя на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби – посещението изглежда е част от кампания на Путин за печелене на подкрепа след изборите в Русия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук