Путин: Русия няма да позволи на никого да я заплашва

0
сн. АП

Руският президент Владимир Путин се обърна към събралите се на днешния парад по случай Деня на победата  на Червения площад в Москва, предаде Ройтерс.

Путин нарече 9 май „свещен празник“, отбелязва ТАСС.

„Русия отхвърля претенциите за изключителност на които и да е страни или съюзи“, заяви руският президент. „Русия няма да позволи на никого да я заплашва, нейните стратегически сили са винаги в готовност“, каза още той, като посочи, че „Русия ще направи всичко, за да не допусне глобален сблъсък“.

Според Владимир Путин Западът се опитва да изкриви истината за Втората световна война, защото тя пречи на колониалната му политика. Според него „политиката на западните елити по разпалване на нови конфликти“ е реваншизъм. „Западът се опитва да разпалва конфликти, междунационална вражда, да сдържа суверенните центрове за развитие по света“, каза още той.

„През първите години на Великата отечествена война (както Русия нарича участието си във Втората световна война – бел.ред.) СССР се сражава сам срещу нацизма, докато за Хитлер работи цяла Европа“, заяви Путин, но същевременно уточни, че „Русия не принизява значението на Втория фронт във Втората световна война“.

Руският президент обърна внимание и на конфликта в Украйна.

„Всичките участници в специалната военна операция (както Русия официално нарича действията си в Украйна – бел.ред.) са наши герои“, заяви Путин, сравнявайки ги с „поколението победители от Великата отечествена война“. „С героите от специалната военна операция е цяла Русия“, подчерта Путин.

Същевременно той каза, че ще бъде гарантирано свободно и сигурно бъдеще на Русия и на нейния народ.

Путин завърши речта си на парада с думите „За Русия! За победата! Ура!“.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук