Путин: Русия няма интереси в Европа. В Украйна има гражданска война. Все пак ще се споразумеем

0
сн. АП

Тъкър Карлсън, един от най-популярните американски телевизионни водещи, публикува двучасово интервю с руския президент Владимир Путин на своя уебсайт и в социалната мрежа X в нощта на 9 февруари. Журналистът специално долетя до Москва за този разговор – приеха го в Кремъл, руската пропаганда документира всяка негова стъпка. Карлсън обеща да зададе на Путин трудни въпроси за войната в Украйна, за да даде на гражданите на САЩ реална представа за нея. Путин изнесе лекция на журналиста, в която очерта собствената си версия за историята на Русия и Украйна, а по други теми даде стандартни, вече известни отговори. Карлсон не го е питал за военни престъпления, например в Мариупол или Буча. Ето основни цитати от интервюто на Путин.

За „денацификацията“ на Украйна
Все още не сме постигнали целите си в Украйна, защото една от целите е денацификацията. Това се отнася до забраната на всички неонацистки движения. Трябва да се отървем от тези хора, които изоставят тази теория и практика в живота и се опитват да я запазят – това е денацификацията. Знаете, колкото и странно да ви изглежда, по време на преговорите в Истанбул ние все пак се договорихме, че в Украйна няма да се култивира неонацизмът, включително и да бъде забранен на законодателно ниво. Това, оказва се, може да стане по време на преговорния процес. И тук няма нищо унизително за Украйна, като за модерна цивилизована държава. Има ли право на държава да насърчава нацистка пропаганда? Не наистина? Това е всичко.

Веднъж говорих със Зеленски за това. Казах: „Володя, какво правиш? Защо днес подкрепяте неонацистите в Украйна, когато баща ви се е борил срещу фашизма? Той е войник от първа линия.“ Няма да казвам какво ми отговори, това е отделна тема и мисля, че е некоректно.

За освобождаването на Иван Гершкович
Направихме толкова много жестове на добра воля, че смятам, че изчерпахме всичките си граници. Никой досега не е отговарял на нашите жестове на добра воля с подобни жестове. Но ние по принцип сме готови да кажем, че не изключваме възможността да направим това с контрадействие от нашите партньори. Когато говоря за партньори, имам предвид преди всичко разузнавателните служби. Не изключвам споменатият от вас човек, г-н Гершкович, да се озове в родината си. Но в крайна сметка няма смисъл да го държат в затвора в Русия. Искаме американските разузнавателни агенции да помислят как могат да помогнат за постигането на целите, които нашите разузнавателни агенции преследват.

За заплахата от нова световна война
Страните от НАТО говорят за глобална война и ядрен конфликт и се опитват да сплашат населението си с въображаемата руска заплаха. Това е очевиден факт. И мислещите хора – не обикновените хора, а мислещите хора, анализаторите, занимаващите се с реална политика, просто умните хора – прекрасно разбират, че това е фейк. Руската заплаха се раздухва. Русия ще изпрати свои войски в Полша само в един случай: ако има нападение срещу Русия от Полша. Защо? Защото нямаме интереси нито в Полша, нито в Латвия – никъде. Защо имаме нужда от това? Ние просто нямаме интереси. Само заплахи.

За участието на САЩ във войната
Наистина ли американците нямат какво по-добро да правят? Имате проблеми на границата. Проблеми с миграцията, проблеми с държавния дълг. Повече от 33 трилиона долара. Няма какво да правиш. Ето защо трябва да се биете в Украйна. Не е ли по-добре да се споразумеем с Русия? Да постигнем споразумение, вече разбирайки ситуацията, която се развива днес, разбирайки, че Русия ще се бори за своите интереси докрай и, разбирайки това, всъщност да се върнем към здравия разум, да започнем да уважаваме нашата страна, нейните интереси и да гледаме за какво – какви решения?

За експлозиите на газопровода „Северен поток“
Кой взриви Северен поток? Вие, разбира се. Вие лично може да имате алиби, но ЦРУ няма такова алиби. Има ли доказателства? Знаете ли, няма да навлизам в подробности, но в такива случаи винаги казват: търсете някой, който се интересува. Но в случая трябва да търсим не само някой, който се интересува, но и някой, който може да го направи. Защото може да има много заинтересовани, но не всеки може да се качи на дъното на Балтийско море и да извърши този взрив.

За Борис Джонсън
Фактът, че украинските власти се подчиниха на исканията или убеждаването на бившия британски премиер г-н Джонсън ми се струва абсурден и много, как да кажа, тъжен. Защото, както каза г-н Арахамия, „преди година и половина можехме да спрем тези военни действия, да спрем тази война, но британците ни убедиха и ние отказахме това“. Къде е г-н Джонсън сега? И войната продължава.

За преговорите с Украйна
Г-н президентът на Украйна издаде указ, с който забрани преговорите с нас. Нека отмени този указ и това е. Никога не сме отказвали преговори. Чуваме през цялото време: готова ли е Русия, готова ли е? Да, не отказахме! Те публично отказаха. Ами нека си отмени указа и да влезе в преговори. Никога не сме отказвали.

За народите на Русия и Украйна
Тази безкрайна мобилизация в Украйна, истерия, вътрешни проблеми, всичко това… Така или иначе рано или късно ще се споразумеем. И познай какво? Може дори да звучи странно в днешната ситуация: така или иначе отношенията между народите ще бъдат възстановени. Ще отнеме много време, но ще се възстанови. Това, което се случва, до известна степен е елемент на гражданска война. И всички на Запад смятат, че боевете завинаги са разделили едната част от руския народ от другата. Не. Обединението ще се случи. Никъде не е отишло.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук