Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни

0

Първият вицепрезидент на Иран Мохамад Мохбер ще изпълнява функциите на загиналия в катастрофа с хеликоптер държавен глава на страната Ебрахим Раиси. Извънредните президентски избори трябва да се проведат през следващите 50 дни, съобщава германският вестник BILD, цитиран от „Фокус“. 

В съответствие с член 131 от Конституцията на Иран, в случай на смърт на президента, неговите задължения се поемат от първия вицепрезидент с одобрението на ръководството на страната, припомня телевизионният канал IRIB. 

Назначаването му за временен президент трябва да бъде утвърдено от върховния лидер аятолах Али Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси в Ислямската република. 

68-годишният Мохбер, заедно с председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, ще бъде част от тричленен съвет, който ще се занимава с организацията на новите избори. 

Той е смятан за близък до върховния лидер Али Хаменей. 

Мохбер стана първи вицепрезидент през 2021 г., след като Раиси беше избран за президент. 

Reuters припомня, че Мохбер е бил част от група ирански официални лица, които са посетили Москва през октомври 2022 г. и са дали зелена светлина за доставка на Русия на ракети земя-земя и безпилотни самолети. 

През 2010 г. Мохбер е включен в списъка със санкции на ЕС за предполагаемо участие в „дейности, свързани с ядрени и балистични ракети“. Две години по-късно той е изваден от списъка. 

По-рано той е оглавявал Setad, инвестиционен фонд, свързан с върховния лидер Али Хаменей. 

През 2013 г. Министерството на финансите на САЩ добави Setad и 37 дружества, които той контролираше, към санкционния си списък. 

Ебрахим Раиси беше избран през 2021 г., затова следващите редовни президентски избори трябваше да бъдат през 2025 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук