Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

0
сн. БГНЕС

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“ за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев:

„Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези търгове и да внасяме втечнен газ, се върнаха към любимото занимание – да внасят масово руски газ през посредници. За миналата година сме внесли 1.7 милиарда кубика такъв газ. Затова договорът с „Боташ“, този капацитет, остава неизползван. И вместо да продаваме чрез този капацитет и да печели България, те приеха тази абсурдна енергийна вноска, с която сринаха доверието в България като партньор и ни задраскаха като потенциален доставчик на газ“.

Държавният глава предупреди, че е огромна вероятността от началото на следващата година да не се поднови договора за преноса на газ от Русия през Украйна за Европа:

„Тогава изведнъж и Австрия, и Словакия, и Унгария, и други държави ще имат остра нужда от нови източници и маршрути за газ и договорът с „Боташ“ може да бъде изключително изгоден“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук