Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

0
сн. БГНЕС

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият дипломат Антъни Блинкен трябва да докладва темата пред Конгреса.

Според цитирания документ част от дирекциите в американското министерство на външните работи намират за недостоверни израелските уверения. А Тел Авив твърди, че използва предоставените от САЩ оръжия в съответствие с международното хуманитарно право. В подкрепа на обратната теза са посочени примери за удари по защитени обекти и гражданска инфраструктура.

Ройтерс отбелязва, че поне 7 дирекции на департамента са изпратили свои становища. А представените материали издават разногласията между структурите, които трябва да изготвят един документ за Антъни Блинкен. Информацията за такава вътрешна кореспонденция излиза дни пред крайния срок – 8 май – дой който първият дипломат трябва да докладва на Конгреса по въпроса.

Говорителят на ведомството Матю Милър е отклонил коментар за достоверността на документите пред Ройтерс с думите, че по сложни въпроси често се чуват разнообразни мнения в рамките на департамента“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук