Разследват за корупция шефката на агенция „Митници“, тя ще обяви за жертва

0
сн. БТА

Аз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам, каза пред медиите директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова след акция на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Комисията за противодействие на корупцията. Тя не уточни дали е задържана и заедно с адвоката си се качиха в автомобил на МВР.

Нейният адвокат Аделина Натина заяви, че е претърсен домът на Банкова и кабинетът ѝ, при акция по неотложност. Извършват се претърсвания и изземвания и в кабинета на нейния заместник Людмил Маринов.

По думите на адвоката прокуратурата все още не е уведомена за случващото се.

Държавната агенция Национална сигурност и Антикорупционната комисия провеждат операция на територията на София и страната, потвърдиха от ДАНС за БНТ.

Досъдебното производство за агенция Митници е образувано по неотложност в Антикорупционната комисия, научи БНТ. Разследването се води съвместно с ДАНС и все още не е докладвано на прокуратурата

Според източници на БНТ е арестувана директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова, както и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Според информацията, с която БНТ разполага, преди да постъпи на работа в Агенция „Митници“ в началото на март, Маринов е бил служител на ДАНС. Банкова също е бивш служител на ДАНС.

Според служители на Агенция „Митници“ другият заместник на Банкова – Георги Александров е на работното си място.

Към момента тази информация е неофициална, като органите на реда нито потвърждават, нито отхвърлят това. Пред агенцията в момента има засилено полицейско присъствие.

Според адвокатката на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова към момента не е получила заповед за задържане.

Според източници на БНТ от дома на Петя Банкова в кв. „Сухата река“ е иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева. В момента се извършва претърсване в дома на заместник – директора на Агенция Митници Людмил Маринов.

Очаква се от кабинета ѝ в Агенцията, Банкова да бъде отведена в сградата Антикорупционната комисия, където да бъде разпитана.

Според информацията, с която разполага БНТ, операцията на ДАНС е свързана с раследване на сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда. Николай Николов – Паскал е от Хасково и е бивш митничар.

Освен в София, операцията на ДАНС е в ход и в Хасково.


Проверяват се различни места в столицата, съобщи по-рано БНР.

По непотвърдена информация се претърсват адреси в квартал „Бояна“, известен хотел в столичният квартал „Лозенец“, както и други адреси близо до него.

Към момента няма информация за това каква е целта на операцията.

Петя Банкова е назначена от Асен Василев на 20 февруари 2024 г.

На 20 февруари 2024 г министерството на финансите (МФ) съобщи, че започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

От МФ уточниха, че във връзка с преструктурирането министърът на финансите Асен Василев, съгласувано с министър-председателя акад. Николай Денков, назначи досегашния директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция „Митници“ става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

Опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите, отбелязват от МФ и дават пример за въведени единни приходни агенции сред държавите в ЕС – в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Посочват още, че единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания.

От МФ съобщиха също, че с друга заповед министър Василев назначава Илка Димова за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта на промяната в ръководството на АДФИ е оптимизиране работата на Агенцията, с цел процесите на извършване на финансовите инспекции да отговорят на най-добрите европейски практики, отбелязват от министерството. Илка Димова е магистър по международни икономически отношения и има дългогодишен управленски опит във водещи финансови институции в страната. Досегашният директор на АДФИ Стефан Белчев се връща в системата на Министерството на финансите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук