Разузнавателните служби на САЩ: Все по-крехък световен ред

0

Ръководителите на разузнавателните служби на САЩ отправиха предупреждение, че страната е изправена пред „все по-крехък световен ред“, напрегната конкуренция между големите сили, регионални конфликти и транснационални предизвикателства.

В доклада на разузнавателните служби се казва, че САЩ са изправени пред „амбициозен, но неспокоен Китай, конфронтационна Русия, някои регионални сили като Иран, както и недържавни играчи, които оспорват дългогодишните правила на международната система, както и първостепенната роля на САЩ в нея“. 

В документа се акцентира още и на заплахите от използването на нововъзникващи технологии като изкуствения интелект, които могат да подкопаят интересите на САЩ, както и демокрацията вътре в страната, особено в светлината на предстоящите избори. 

Докато войната в Украйна навлиза в третата си година, шефовете на разузнаването на САЩ подчертаха важността на продължаващата военна подкрепа на САЩ.

„Виждат, че обръщаме гръб на Украйна. Това не само ще подхрани съмнения сред нашите партньори в Индо-Пасифика, но ще разпали амбициите на китайското ръководство към Тайван и Южнокитайско море.“

В доклада се акцентира и на войната в Газа, както и произтичащата от нея хуманитарна криза, които са предизвикали ръст на „обществени настроения срещу Израел и Съединените щати“ в съседните арабски страни. 

„Действително в Газа гладуват деца. Те гладуват, защото хуманитарната помощ не може да достигне до тях. Много е трудно да се разпределя хуманитарната помощ ефективно, когато няма примирие“, коментира директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук