Районна прокуратура в Стара Загора се самосезира след медийни публикации за упражнено насилие над жени в Стара Загора

0

Районна прокуратура – Стара Загора се самосезира по публикации в медии с твърдения за упражнено насилие над жени в Стара Загора. Наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от органите на ОД на МВР.

Указано е да се снемат обяснения по обстоятелствата, касаещи посочените в публикациите посегателства, да се конкретизира времево и с точна фактология къде и какво се е случвало и по отношение на кого.  В тази връзка ще бъде изискана справка от полицията относно това дали има такава подадена информация в масивите на МВР за периода от 2015 г. до настоящия момент.

Ще се изиска и справка, от която да е видно извършвани ли са проверки на заведенията в град Стара Загора, с работно време след 23 часа, и дали са констатирани нарушения. Ще се изяснява още дали са правени проверки на лицата, работещи като охранители в заведенията, и има ли нарушения на изискванията при тяхното назначаване на работа, както и в тази връзка дали са били  сигнализирани Инспекция по труда, НАП или други държавни институции.

Разпоредено е проверката да се извърши в най-кратки срокове, съобщават от Районната прокуратура.

Проверките започват след случая с 18-годишното момиче, което беше обезобразено с макетен нож. Случаят предизвика протести в цялата страна.

По същата тема от Радио Стара Загора вече изпратихме запитване до полицията във връзка с появили се в социални мрежи твърдения, изразени писмено или чрез видеоклипове, за терор над момичета в Стара Загора от страна на мъже с методи близки до начина, по който е била наранено 18-годишно момиче. В една от тях се казва, че „Побоят, бръсненето на главата и рязането на тялото на 18-годишната девойка Д. М. далеч не е изолиран случай. Няколко банди в Стара Загора близо 10 години се „подписвали“ с такъв „автограф“ под насилието, извършвано върху момичета от града“.

В устен отговор от пресцентъра на полицията в Стара Загора информираха, че от началото на годината в ОД на МВР няма постъпили такива сигнали. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук