Районният прокурор на София подаде оставка

0
сн. БНР

Районният прокурор на София Невена Зартова е подала оставка като административен ръководител. По информация на БНР оставки са подали и нейните заместници. 

За „Хоризонт“ Зартова обясни, че е взела решението, за да осигури на своите колеги възможност за спокойна работа и не отрече, че това е свързано с ревизията на работата на обвинението.

Зартова отрича под нейно ръководство дела и преписки, свързани с убития в края на януари Мартин Божанов – Нотариуса, да са били изземвани от добросъвестни прокурори и превъзлагани на отдел „Специализиран“, за да бъдат прекратени. Това става ясно от мотивите в молбата ѝ до Прокурорската колегия, с която иска да бъде освободена като административен ръководител, оповестени от Огнян Дамянов на редовното заседание на колегията: 

„Всички преписки в СРП срещу Мартин Божанов, с изключение на две преписки и една от 2021-ва са образувани и приключени преди началото на мандата като административен ръководител на колегата и три от тях са прекратени поради изтекла давност. Считам, че подобна среда на постоянно административно напрежение прави невъзможно нормалното функциониране на СРП. Добрата работа на СРП е на първо място и стои над кариерните амбиции“. Колегата заявява, че като прокурор в СРП ще продължи да работи за авторитета на най-голямата районна прокуратура“.

Дамянов съобщи и че и четиримата заместник-ръководители на Районната прокуратура са поискали да бъдат освободени от постовете си. 

В декларацията до Прокурорската колегия те се разграничават от Зартова и подкрепят изцяло усилията на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов за реформи в прокуратурата. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук