Роботи започват да доставят поръчки на „Юбър ийтс“ в Токио

0
сн. АП

Японското подразделение на компанията за доставка на храна „Юбър ийтс“ (Uber Eats) и „Мицубиши електрик“ (Mitsubishi Electric) пускат от днес нова услуга в централни зони на Токио – поръчките вече ще се доставят от самоуправляващи се роботи, информира Киодо. 

Доставките от роботи, движещи се по тротоарите, първоначално ще се предлагат в малък район около квартал „Нихомбаши“ от 10 до 17 ч през работни дни от два ресторанта. Клиентите нямат възможност да уточняват дали искат поръчките им да бъдат доставени от робот. 

Роботите са с правоъгълна форма и са дълги 71 см, широки 46 см и високи 60 см. Те се движат на шест колела с максимална скорост от 5 км в час, като могат да пренасят до 20 килограма.

В демонстрация за медии вчера един от роботите се придвижваше из ресторант, за да вземе поръчана храна, след което успешно я достави за около седем минути на клиент, разположен на близо 300 метра. 

Роботът, разработен от американксия стартъп „Карткен“ (Cartken) и модифициран за японския пазар от „Мицубиши електрик“, използва изкуствен интелект и камери, за да избегне сблъсък с хора и предмети.

Япония е втората страна, в която „Юбър ийтс“ извършва автономни доставки, след пускането на услугата в няколко града в САЩ. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук