„Росатом“ съобщи за трима ранени при украински атаки с дронове срещу Запорожката АЕЦ

0
сн. АП

Руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом“ съобщи за трима ранени при „безпрецедентна поредица от атаки“ на Украйна с дронове срещу окупираната Запорожка АЕЦ днес, предаде Ройтерс.

Пострадалите са служители на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Един от тях е тежко ранен, пише в съобщението.

Тези данни не са проверени по независим път.

До момента няма коментар от страна на украинските власти. Държавната новинарска агенция Укринформ само цитира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че е била уведомена от Русия за експлозия на един дрон в Запорожката АЕЦ.

Според съобщението на „Росатом“ тримата служители на атомната електроцентрала в Запорожка област, Югоизточна Украйна, са били ранени при експлозия близо до нейната столова. След това са последвали взривове в товарна зона и на купола на Шести реактор на Запорожката АЕЦ.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова международната общност, включително президентите на САЩ и Франция и канцлера на Германия, да реагират на „ядрения тероризъм“ от страна на Киев, предаде ТАСС.

Запорожката АЕЦ бе окупирана от Русия на 4 март 2022 г. – в самото начало на войната й срещу Украйна.

Оттогава всяка от двете страни в конфликта обвинява другата, че атакува централата и околните райони, предизвиквайки риск от ядрена катастрофа, отбелязва Ройтерс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук