Росен Желязков: Външният министър ще бъде човек, посочен и излъчен от ГЕРБ

0
сн. БТА

„Външният министър, единствената посочена от ГЕРБ кандидатура, ще бъде на човек, посочен и излъчен от ГЕРБ“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ председателят на Народното събрание Росен Желязков.

По повод думите на лидера на партията Бойко Борисов, че ако от „Продължаваме промяната“ не искат Мария Габриел да е премиер и външен министър, ГЕРБ ще излъчи друг външен министър, Желязков обясни, че това не е компромис, а алтернатива.

Единствената алтернатива след ротацията, освен тази министър-председателят Мария Габриел да продължи да изпълнява функциите и на външен министър.

Досега самият процес на подготовка на ротацията вървеше плавно до момента, в който „Продължаваме промяната“(ПП) сами, без „Демократична България“(ДБ), с тяхната относителна тежест от 36 народни представители, поставиха ново, неочаквано условие и то е освен вицепремиер акад. Николай Денков да е и външен министър, което противоречи на писаното споразумение, а именно, че акад. Денков сред ротацията ще е вицепремиер и министър на образованието, каза още председателят на парламента.

Росен Желязков коментира и думите на Николай Денков, че позицията на външен министър им трябва, за да може гласът на ПП да се чува в чужбина. Тоест, те разбират позицията външен министър като изява на ПП, а не като представителство на българските външнополитически позиции, коментира Желязков.

По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за срещите и разговорите му с Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Делян Пеевски, Росен Желязков коментира, че е нормално срещите на лидерите на парламентарните сили да се случват в парламента. Според него, ако не е взето някакво конкретно решение, тези срещи могат да бъдат определени като работни и неформални.

Не ГЕРБ се плаши от думата „коалиция“, а колегите от ПП – ДБ използваха алегоричната дума „сглобка“, за да се опитат да се отърват от това, което според тях им носи негативи, каза Росен Желязков. Според него ДПС е партия, която подкрепя политиките на управлението, но не може да се каже, че е част от коалицията, защото няма представител в изпълнителната власт на ниво министър или зам.-министър.

Росен Желязков е категоричен, че партията няма да отстъпи от позицията си. Той коментира и публикацията на Лена Бориславова от ПП.

„Външно министерство не е запазена губерния и никога не е уговаряно да остане завинаги за ГЕРБ“. Това написа в профила си във Фейсбук тя.

„Коя е Лена Бориславова? Аз не мисля, че за лица, които нямат качество, можем да разсъждаваме върху казаното. Аз не мисля, че лица, които не участват в срещи и формати, включително и аз, могат да правят твърдения. Най-добре лидерите на партиите да взимат отношение на темите, които се обсъждат. Ако няма решение, срещата е била работна. Каквото не е решено, не е обявено“, подчерта Росен Желязков.

„Най-лесно е министър-председателят да внесе предложение до Народното събрание за смяната на един министър. Не знам какво го е спряло. Променил е отношението си на доверие. Приносът на министъра на вътрешните работи за приемането ни в Шенген по вода и въздух е голямо“, допълни председателят на парламента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук