Румен Радев: След 6 март важното е дали ще има стабилно правителство, или то ще бъде зависимо

0
сн. БТА

Президентът Румен Радев е днес в Банско за слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини и обсъди с местната власт развитието на туризма в района.

Пред журналисти той направи коментари по актуални политически теми.

В отговор на въпрос на БНР какво очаква след 6 март и ротацията в правителството, президентът заяви, че ще връчи мандата на първата политическа сила в лицето на ГЕРБ.

На въпрос за това добре ли е или не Мария Габриел да остане и външен министър след ротацията, той каза, че не е от значение кои ще бъдат министрите, тъй като „нещата се решават другаде“:

„Не искам да се меся в работата на правителството. Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори. Но това, което остава като впечатление у българските граждани от всички тези дрязги покрай този въпрос, е, че всъщност няма толкова голямо значение, мога да кажа, пешките на властовата дъска, в ролята на министри, защото виждаме, че решенията се вземат от други хора на друго място“.

По-важното за Радев обаче дали ще се изпълни очакването за стабилно правителство, или „ще се направят компромиси, които да го поставят в тежка зависимост“. Така той отговори на другия въпрос за трусовете в съдебната власт и има ли наличие на паралелна такава, както и дали убийството на Мартин Божанов – Нотариуса е доказателство за това, президентът заяви, че очаква в най-скоро време институциите да си свършат работата и ще настоява за това, защото веднъж завинаги този проблем трябва да бъде решен. В противен случай рискуваме конституционните реформи, включително и съдебните такива, да бъдат поставяни отново под ключ и под катинар.

Разнищването на случая с убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и неговото влияние върху магистрати и политици, ще бъде от ключово значение за бъдещето на нашата демократична и правова държава, каза Румен Радев и припомни, че обществото очаква резултат от работата на институциите и по други знакови престъпления, каза още Радев:

„Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт, единствено с политическа протекция. Затова аз ще настоявам този случай да бъде разнищен докрай“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук