Русия засилва натиска над енергийната система на Украйна

0
сн. БГНЕС

Руски ракети удариха енергийни съоръжения в Централна и Западна Украйна, което увеличава натиска върху енергийната система. Страната е изправена пред недостиг на противовъздушна отбрана въпреки предвидената военната помощ от САЩ.

Въздушният удар е извършен с ракети с голям обсег, включително крилати ракети, изстреляни от руски стратегически бомбардировачи, базирани в Арктическия кръг. Това е четвъртото широкомащабно въздушно нападение, насочено към енергийната система за последния месец.

Украинската държавна петролна и газова компания „Нафтогаз“ обяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения през изминалото денонощие, но няма пострадали хора и доставките за вътрешните клиенти не са засегнати. В традиционното си вечерно обръщение президентът Володимир Зеленски информира, че руснаците са атакували различни съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз:

„Основната цел беше енергийният сектор, различни съоръжения в промишлеността, както електроенергийни, така и газови транзитни съоръжения, по-специално тези газови съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз“.

Агенция Ройтерс припомня, че Русия все още доставя газ за ЕС през Украйна по силата на споразумение с „Газпром“, чийто срок изтича през декември.

Украинският президент, който води кампания за осигуряване на доставки на отбранителни оръжейни системи от международните си партньори, не посочи кои са били конкретните обекти, нито дали ракетите са ги поразили. Зеленски повтори призива си да бъдат предоставени на Украйна отбранителни противоракетни системи.

„Траекториите на ракетите и характерът на ударите от руските терористи са такива, че да затруднят максимално работата на нашата система за противовъздушна отбрана. В момента всяка свалена ракета е изключителен резултат. Затова благодаря на партньорите, които доставят муниции за противоракетната ни отбрана. Всеки арсенал е животоспасяващ в буквален смисъл“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук