Руският патриарх изрази съболезнования за кончината на патриарх Неофит

0

Руският патриарх Кирил публикува съболезнования на сайта на Руската православна църква вчера вечерта във връзка с кончината на българския Патриарх Неофит. „От името на Руската православна църква ви поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с новопреставения българския Патриарх Неофит“, се казва в посланието на патриарх Кирил. То е адресирано до Светия синод на БПЦ.

„Ваши Високопреосвещенства, възлюблени в Господа събратя-архипастири, от името на Руската православна църква поднасям дълбоки и искрени съболезнования във връзка с преставянето на Светейшия Патриарх Български Неофит. С личното му благочестие и вярност на Църквата Христова, с молитва и с многогодишния ревностен труд в духовното лозе на българското Православие напусналият ни светец си отвоюва наистина добро име и голяма слава (Притч. 22, 1)“, пише в съболезнователното си писмо патриарх Кирил.

„За нас е ценно, че значима част от неговия живот беше свързана с Московската духовна академия, където ярко се разкриха неговите богословски и музикални дарования. След избора му на патриаршеския престол той нееднократно е посещавал пределите на Руската църква, чиито верни чеда бяха изпълнени с искрена любов и уважение към него“, пише още руският патриарх.

Той припомня, че по време на първата си архиерейска визита в Москва през 2013 г., Патриарх Неофит е осветил основния камък на храма в чест на бележития син на българския народ Св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия.

„С активното участие на Негово Светейшество нашите църкви прославиха св. Серафим (Соболев) Богучарски“, посочва още Кирил.

„Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит, чийто светъл образ пазя завинаги в сърцето си“, казва Кирил.

„Милостивият Господ да упокои душата на верния Си раб в селенията на праведните, където няма болест, нито скръб, нито въздишка, но живот безкраен. Вечна и блажена памет на новопредставения Патриарх Неофит“, завършва съболезнователният адрес на главата на Руската православна църква.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук