Р. Желязков: Няма да съборим кабинета, готвим се за ротация

0
сн. БТА

„Със сигурност няма да съборим кабинета, ние се готвим за ротация“, заяви председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков пред Нова телевизия. Във връзка с предстоящата ротация във властта той беше попитан дали от ГЕРБ ще съборят кабинета заради един министерски пост. 

В началото тази форма на управление изглеждаше толкова екзотично, Кирил Петков каза, че няма да правим коалиция, а ще правим ротация, защото си нямаме доверие, отбеляза Желязков. Тази аксиома като че ли я забравихме в работата на НС и на кабинета и изглеждаше, че ротацията безпроблемно ще се случи в първата половина на март, коментира той. От няколко дни това не изглежда чак толкова безоблачно и то се дължи на новия сюжет, който колегите от „Продължаваме промяната“ (ПП) внесоха, добави Желязков. Според него „Демократична България“ има доста балансирана и отговорна позиция по тези претенции на ПП.

Допреди няколко дни изглеждаше, че правителството може да бъде достатъчно устойчиво да изкара цял управленски мандат, коментира председателят на парламента.

Росен Желязков посочи, че разбирането на ГЕРБ е за минимални промени в кабинета при ротацията, ако изобщо трябва да има промени, защото трябва да има устойчивост. Всяка промяна е шок в системата и нашето разбиране е, че външният министър в момента трябва да продължи да съвместява и тези функции, заяви той. 

Желязков коментира, че хипотеза друг човек от редиците на ГЕРБ да поеме външно министерство е възможна само и единствено ако „Продължаваме промяната“ изразят резерви към личността на Мария Габриел като външен министър, каквито към момента не са изразявали.   

На въпрос дали ПП са предлагали на ГЕРБ нещо в замяна на поста външен министър, председателят на НС каза, че няма такива разговори, а единствената тема, която е поставена на масата, е, че ПП държат Николай Денков да е външен министър. „По-скоро ултиматумът идва от тяхна страна, докато ние заявяваме, че ако ще правим избори, най-добрият момент ще бъде заедно с европейските“, коментира Росен Желязков. 

Няма да има радикални промени в кабинета и това е категорично, заяви той. Ще има кадрови решения, но те няма да променят нито структурата, нито генерално състава на правителството, защото нашето разбиране е, че трябва да има устойчивост, допълни той. 

В отговор на въпрос Росен Желязков каза, че не знае кой ще е последният му ден като председател на парламента, защото не е изяснено в ротационния цикъл дали първо правителството ще се сменя или председателят на НС. По думите му и двете хипотези са възможни и допустими. Той заяви, че след ротацията ще остане в парламента.

Попитан възможно ли е да бъде номиниран за председател на Комисията за защита на конкуренцията, Желязков отговори, че няма такава тема. Относно възможността да поеме поста външен министър, той коментира, че това вече звучи твърде екзотично. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук