Сарафов иска охрана за двама прокурори, получили заплахи за живота

0
сн. БГНЕС

Временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от правосъдния министър Атанас Славов да разпореди да бъде назначена охрана на двама прокурори от СГП, които в неделя са получили заплахи за живота си. 

Лаконично Сарафов обясни, че единият прокурор е открил патрон в пощенската си кутия, а вторият, който е жена, е открил пред входа в дома си кръст от клони. Това и.д. главният прокурор разчете като директна заплаха и предупреждение към обвинителите да внимават в своята работа и обвърза заплахата пряко или косвено с разследването, свързано с действията на организирана престъпна група за натиск на магистрати, ръководена до убийството му от Мартин Божанов-Нотариуса.

Сарафов обяви направи искането по време на изслушването си от Съдийската колегия по казуса „Нотариуса“. Засега известно е, че по казуса е имало две проверки, свързани с двама съдии – Цариградска и Лазаров, както и че са се проверявали данни по сигнал на ГДБОП. Не стана ясно и какво прави Прокуратурата във връзка с магистратски посещения в клуб „СС“, свързан с Нотариуса – информация, която изтече след смъртта му. 

От думите на Сарафов стана ясно, че през април 2023 е образувано досъдебно производство във връзка с убития Божанов и по тази линия е имало и данни за такъв магистратски клуб, но все още доказателства не са сърбани. 

Сарафов декларира готовност, ако Прокуратурата получи такива доказателства, да започне усилено да работи по тази линия: 

„Трябва да се освободим от магистрати, които петнят системата, но само при доказателства, за да не изглежда това като лов на вещици и гонитба на неудобни“, каза временно изпълняващият функциите обвинител номер едно. 

Той бил убеден, че в разследването на Софийската градска прокуратура се има предвид всичко: и данните за магистратски клуб, и твърденията, които са в разследването на Антикорупционния фонд, но обясни, че няма правомощия да се меси директно в работата на разследващите. Убеден е в техния интегритет, както и че това се потвърждава от заплахите, които те получавали. 

Предстои, след Сарафов, пред съдебните кадровици да застане и разследващият журналист Николай Стайков – автор на разследването, което още през 2021 година осветли дейността на Нотариуса, както и съдия Владислава Цариградска, която година по-рано разказа пред същата тази съдийска колегия, че е била заплашвана от Мартин Божанов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук