САЩ виждат признаци на интерес от Русия към нови преговори за зърнената сделка

0

За мощна руска атака срещу украинската столица Киев съобщи кметът на града Виталий Кличко. Няма жертви и ранени. Безпилотните летателни апарати са нахлули във въздушното пространство едновременно от няколко посоки, но всички са били прехванати от противовъздушната отбрана, съобщи началникът на Киевската градска военна администрация Сергей Попко.

В Киев свалени са били над 10 дрона „Шахед“, иранско производство, идващи от различни посоки. Експлозии отекнаха освен в украинската столица, още в Херсон, въздушна тревога е била обявена в Донецка, Харковска, Запорожка, Сумска и Одеска области. В южната част на Одеска област атаката с дронове е започнала от устието на Дунав. След като се оттегли от зърнената сделка през Черно море Русия умишлено атакува украинските пристанища на Дунав, които са алтернатива на черноморските портове за износ на селкостопанската продукция.

Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфилд намекна, че Съединените щати виждат признаци на интерес от страна на Русия към преговори за възобновяване на зърнената сделка. Тя осигуряваше свободното преминаване на кораби с украински храни през Черно море до Босфора. Миналия месец обаче руската страна се отказа от участие и на практика възобнови блокадата на украинското Черноморие като освен това нанесе удари с ракети и дронове по Одеса, Чорноморск и други пристанища. Снощи Томас-Грийнфилд коментира, че ако иска да пласира изкуствени торове на международните пазари и да улесни банковото разплащане за аграрния си експорт, Москва ще трябва да се върне в зърнената сделка. „Така че ще почакаме и ще видим какво ще се случи,“ заяви американският представител в ООН.

Износът на украинско зърно доведе до напрежение между Полша и Украйна. Външните министерства на двете съседни страни привикаха за обяснение посланиците в Киев и Варшава. Миналия месец Полша поиска от Европейската комисия да удължи забраната за продажба на украински храни до края на годината и се закани да го стори сама дори без разрешение от Брюксел. От Киев протестираха срещу тези намерения. Вчера полският президентски съветник Марчин Пшидач заяви, че приоритет на Варшава са интересите на полските фермери, и добави, че украинците трябва да оценят подкрепата, която Полша им предоставя в борбата срещу руската агресия. Този коментар предизвика украинското външно министерство, което обяви, че всякакви намеци за неблагодарност на Украйна са „неверни и недопустими“ и че отношенията между двете страни не бива да бъдат жертвани заради политиката.

От Варшава дойде и новината, че Полша ще увеличи войските си по границата с Беларус. Поводът е инцидент, при който два беларуски бойни хеликоптера са нарушили полското въздушно пространство. За случая са били информирани съюзниците от НАТО. От своя страна, беларуското военно министерство отрече негови хеликоптери да са нарушавали границата. Според Минск военното и политическото ръководство във Варшава търсят оправдания, за да трупат войски в близост до Беларус.

„Файненшъл Таймс“ твърди, че Съединените щати са сключили споразумение с България и Южна Корея за доставката на 155-милиметрови снаряди за Украйна. Изданието се позовава на официални лица от Вашингтон, но не съобщава подробности за предполагаемата сделка.

Междувременно ДПА съобщи, че първи сондиращи разговори за преговори за мир ще се проведат още в края на тази седмица в Саудитска Арабия. Агенцията не назовава дипломатическия си източник от Риад, но според него разговорите ще се проведат в събота и неделя в Джида. В тях ще участват съветници по национална сигурност, но не се уточнява от кои държави. Поканите били отправени по време на среща със съюзнически делегации през юни в Дания. Към момента няма официално потвърждение от Риад.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук