САЩ и Русия влязоха в сблъсък в ООН относно Северна Корея и ракетите „Пейтриът“ в Украйна

0
сн. АП

САЩ снощи обвиниха Русия, че е изстреляла най-малко девет севернокорейски ракети срещу Украйна, а Москва нарече Вашингтон „пряк съучастник“ в свалянето на руски самолет миналия месец, предаде Ройтерс.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя и заместникът на постоянния представител на САЩ Робърт Ууд си размениха обвинения по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, свикано по искане на Москва.

Русия нахлу в Украйна преди почти две години, посочва Ройтерс.

„Към днешна дата Русия е изстреляла доставени от КНДР балистични ракети срещу Украйна поне девет пъти“, заяви Ууд пред 15-членния Съвет за сигурност на ООН, използвайки официалното название на Северна Корея – Корейска народнодемократична република (КНДР).

„Русия и КНДР трябва да бъдат държани отговорни за своите действия, които подкопават дългогодишни задължения по линия на резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, добави той.

И Москва, и Пхенян отхвърлят обвиненията на САЩ, но миналата година обещаха да задълбочат военните си отношения, отбелязва Ройтерс. След началото на войната в Украйна Русия засили връзките си със Северна Корея и други враждебни на САЩ страни като например Иран. Тези отношения са източник на тревога за Запада.

Самолет Ил-76 на руските военновъздушни сили падна от небето на 24 януари. Русия заяви, че всички 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници на път да бъдат разменени за руски пленници, са загинали, и обвини Киев, че е свалил самолета.

„Разполагаме с неопровержими доказателства, че ракета земя-въздух „Пейтриът“ (Patriot) е била използвана за нанасяне на удара, което не оставя никакво съмнение, че Вашингтон е пряк съучастник и в това престъпление“, заяви Небензя пред Съвета за сигурност.

Миналата седмица руски следователи заявиха, че разполагат с доказателства, показващи, че украинските военни са свалили военния транспортен самолет с произведени в САЩ ракети земя-въздух „Пейтриът“.

Русия поиска Съветът да се събере вчера, след като заяви, че Украйна е убила най-малко 28 души, когато тази събота е използвала доставени от Запада ракети, за да порази пекарна и ресторант в контролираната от Русия Източна Украйна.

Високопоставеният украински дипломат в ООН Сергий Дворник обвини Русия че злоупотребява със Съвета за сигурност, „за да разпространява фалшификати“.

Ууд заяви, че САЩ не са в състояние да проверят информацията чрез независими източници, обвинявайки липсата на независими медии, но изрази съжаление за всички цивилни жертви. „За да бъдем ясни, Русия е единственият агресор в тази война и единственият, който може да прекрати тази война днес“, добави той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук