САЩ подготвят нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 млн. долара

0
сн. АП

САЩ подготвят нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 400 млн. долара и се връщат към обичайното темпо на оръжейните си доставки за Киев, съобщи пред Ройтерс официален представител на американското правителство. 

Вашингтон предприема този ход, след като Конгресът одобри пакет от чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, който включва военна подкрепа за Украйна, Израел и Тайван. 

Новият военен пакет за Украйна включва артилерия, ракети прехващачи за системите за ПВО НАСАМС, противотанкови снаряди, бронирани машини и малки оръжия, които веднага могат да влязат в употреба на фронта, заяви източникът на Ройтерс, пожелал анонимност.  

За заплащането на оръжията ще бъдат използвани пари по системата на така наречените президентски правомощия за изтегляне на средства (PDA).

Сумата от 95 млрд. долара, одобрена от Конгреса, включва различни форми на помощ за Украйна на стойност 60,8 млрд. долара, както и 8 млрд. долара., отпуснати чрез президентските правомощия за изтегляне на средства, отбелязва Ройтерс.

Очаква се новата военна помощ за Киев да бъде официално обявена още днес, след като руските сили предприеха сухопътна атака с бронирани машини близо до втория по големина украински град Харков, разположен в североизточната част на страната. Руската армия направи малки пробиви и откри нов фронт във войната, която отдавна е съсредоточена в Източна и Южна Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук