САЩ призоваха за още помощи за гладуващите в Газа

0
сн. АП

Американският вицепрезидент Камала Харис призова за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа и настоя Израел да увеличи помощите за нaселението в палестинската територия.

Същевременно премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли международния натиск за сключване на примирие с ислямистката групировка „Хамас“ преди Израел да е постигнал всичките си цели.

В реч в Алабама Камала Харис призова Израел да облекчи условията в Газа, като подчерта „нечовешките“ условия и „хуманитарната катастрофа“ сред палестинския народ.

Коментарите ѝ се оценяват като едни от най-острите досега от страна на висш американски представител.

Харис подчерта, че ако „Хамас“ трябва да се съгласи със споразумението, което е на масата, ако наистина иска прекратяване на огъня, както твърди.

„Хората в Газа гладуват. Условията са нечовешки и общата ни хуманност ни задължава да действаме“, каза Харис. 

Трябва да има незабавно прекратяване на огъня поне за следващите шест седмици, което в момента се обсъжда. Това ще даде възможност за освобождаване на заложниците и доставки на значителни количества помощи. Ще ни позволи да изградим нещо по-трайно за гарантиране сигурността на Израел и зачитане  на правото на палестинския народ на достойнство, свобода и самоопределение.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново призова „Хамас“ да направи отстъпки преди по-нататъшните преговори за ново прекратяване на огъня и връщане на заложниците, държани в Газа.

„Полагаме големи усилия, за да успеем, но едно е ясно – няма да капитулираме пред нереалните искания на „Хамас“, каза той в реч в Тел Авив.

Израел не изпрати екип на последните преговори в Кайро. Делегация на „Хамас“ обаче пристигна в египетската столица. Израел изисква списък на заложниците, които групировката все още държи, преди да се съгласи да участва в преговорите, водени с посредничеството на САЩ, Египет и Катар. Според последните съобщения за проекта 40 заложници могат да бъдат разменени за 400 палестинци в израелски затвори.

Израелският премиер обаче заяви, че все още не е получил задоволителни отговори на израелските опасения. „Със или без споразумение „ние ще се бием до пълна победа“, подчерта Нетаняху.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук