САЩ ще осигурят 3,5 милиарда долара на „Интел“ за производство на чипове за военни цели

0
сн. АП

Белият дом планира да инвестира 3,5 милиарда долара в американския технологичен гигант „Интел“ (Intel), за да може компанията да развие капацитета си за производство на усъвършенствани чипове за военни и разузнавателни програми. Това съобщи Блумбърг, позовавайки се на запознати източници от Конгреса на САЩ.

Отпускането на средствата, включено в законопроект за публичните разходи, приет вчера от Камарата на представителите, ще отреди роля на „Интел“ като доминиращ местен играч на доходоносния отбранителен пазар.

Финансирането, което ще продължи за срок от три години, ще бъде отпуснато за разработването на системи тип Secure Enclave. Това е специална защитена подсистема, интегрирана в едночипови системи (SoC) на „Епъл“ (Apple). Тя е изолирана от основния процесор, за да осигури допълнителен слой на сигурност и е проектирана да пази защитени чувствителните потребителски данни.

Средствата са част от 39 милиарда долара, които американското правителство е предвидило за развитие на производството на полупроводници съгласно Закона за наука и полупроводникова индустрия (CHIPS and Science Act). Законът цели да привлече в САЩ производителите на чипове, като повече от 600 компании вече са заявили интерес към финансирането по него.

В. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи през ноември, че „Интел“ води преговори за държавни субсидии по програмата за между 3 и 4 милиарда долара.

Компанията е готова да получи общ пакет от стимули по Закона за наука и полупроводникова индустрия за над 10 милиарда долара, което включва както грантове, така и заеми, допълва Блумбърг.

„Интел“ отказа да коментира пред агенцията предстоящата инвестиция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук