Световните медии за изборите 2 в 1 у нас

0
сн. БГНЕС

Световните медии следят изборния ден 2 в 1 у нас. Всички те отбелязват, че българите отиват до урните за шестите си парламентарни избори за последните три години.

Ройтерс отбелязва, че е малко вероятно вотът да доведе до стабилно правителство, което да сложи край на продължителната политическа нестабилност и да отключи икономическите реформи.

Агенцията припомня и че българите избират и своите представители за Европейския парламент, но коментира, че умората от изборите може да се окаже проблем.

Ройтерс допълва, че България се нуждае от период на стабилно, добре функциониращо правителство, за да ускори притока на средства от ЕС в „скърцащата“ си инфраструктура и да я тласне към приемане на еврото и пълноценно участие в европейското Шенгенско пространство с отворени граници.

Според АФП след тези избори реформите, необходими за получаване на финансиране от ЕС и пълноценно интегриране в Шенген могат да се забавят още повече.

В свой анализ „Ню Йорк таймс“ коментира, че в България все още се наблюдава и едно от най-вредните и трайни наследства на комунизма – завладяването на държавните институции от закостенели политически и бизнес интереси.

Американското издание отбелязва, че България е част от един по-широк проблем, който е общ за голяма част от Европа, особено за бившите комунистически страни на изток: дълбоко разочарование от политиците и дори от демократичния процес. Но като най-бедната страна в Европейския съюз и една от най-корумпираните, България е развила необичайно остър случай на демократична дисфункция и незаинтересованост, заключава „Ню Йорк таймс“.

Според „Ал Джазира“ вотът в България е важен, но една от най-големите тревоги е избирателната активност, тъй като хората са натрупали висока степен на недоверие и умора към политическата система. Катарската медия отбелязва и че България се сблъсква с проблеми като икономическа и демографска криза.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук