Светът приветства новия мирен план за Ивицата Газа на Байдън

0
сн. БГНЕС

Световните лидери приветстваха новия мирен план за Ивицата Газа, представен от американския президент Джо Байдън.

„Хамас“ също реагира положително на израелското предложение за слагане на край на кофликта.

„Време е тази война да приключи“ – с тези думи Джо Байдън представи плана на Израел за примирие с Хамас в три фази. Първата включва шестседмично прекратяване на огъня, при което израелските сили ще се изтеглят от „всички населени райони“ на Газа, някои заложници – включително възрастни хора и жени – ще бъдат освободени в замяна на стотици палестински затворници, палестинските цивилни ще се завърнат и 600 камиона на ден ще доставят хуманитарна помощ в опустошения анклав. През втората фаза, с неопределена продължителност, „Хамас“ и Израел ще договорят условията за окончателно прекратяване на военните действия, като прекратяването на огъня ще продължи, докато траят преговорите. Третата фаза ще включва мащабен план за възстановяване на Газа.

„Хамас“ реагира положително на плана и заяви, че са готови за конструктивен ангажимент при всяка сделка, която е основана  на постоянно спиране на огъня и пълното изтегляне на израеската  армия.

 Израелските власти пък обявиха, че наличието на условия в предложението ще позволи на Тел Авив да постигне целите си за връщане на плененените израелци у дома и елиминирането на групировката.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства „реалистичната“, по думите й, израелска пътна карта за прекратяване на огъня в Газа. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също изрази одобрението си за новото предложение за слагане на край на войната. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук