Сенатът на САЩ гласува законопроект за отпускане на $95 млрд. на Украйна, Израел и Тайван

0

В Съединените щати – в Сената беше гласуван законопроект за отпускане на помощ за Украйна, Израел и Тайван – на стойност 95 милиарда долара.

Законопроектът за отпускане на помощ в размер на 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван премина успешно през процедурно гласуване в Сената. Вотът се отнасяше за това дали въпросът за приемането на пакета да бъде разглеждан въобще, като за целта беше необходимо одобрение от поне 60 гласа. 

Горната камара на Конгреса обаче гласува с 67 на 32 гласа в подкрепа на помощта, като изненадващо тя беше подкрепена и от 17 републиканци.

Все още не е ясно кога сенаторите ще успеят да разгледат окончателната версия на текста, след като преди това представителите на Републиканската партия отхвърлиха споразумението за границата с Мексико, която трябваше да отблокира помощта за Киев, Тел Авив и Тайпе. 

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър определи сегашното гласуване като добра първа стъпка и обеща работата в камарата да продължи докато не бъде свършена. 

Дори обаче да бъде приет в Сената, не е сигурно, че новият законопроект ще успее да мине в долната камара на Конгреса. Много републиканци там, включително председателят Майк Джонсън, гласуваха против допълнително подпомагане на Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук