Скандалът се разраства: Васил Терзиев отказва да изпълни разпореждането на ЦИК за унищожаване на хартиените ролки от местните избори

0
сн. БГНЕС

Скандалът останалите от предишните парламентарни избори и местния вот ролки с хартия за машините, който шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов оповести преди часове и отказа на столичния кмет на изпълни разпореждането на ЦИК те да бъдат унищожени, се разраства, научи Breaking.bg.

Въпреки писмото на ЦИК до всички 24 избирателни района старите ролки хартия, които са ценни книжа, за машините за гласуване да бъдат взети под полицейски контрол и унищожени, столичният кмет Васил Терзиев и екипа му отказва да го изпълни.

След пресконференцията на ИТН и оповестяване на скандалният отказ на Столична община в ЦИК е проведена среща с и.д. секретар на общината Адриана Попова, дясна ръка на Васил Терзиев-Ухото, бивш управител не неговите фирми и зам-.кмета по финансите Иван Василев с членовете на комисията.

Адриана Попова

На срещата са присъствали заместник вътрешният министър Стоян Темелакиев и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Шефовете в МВР са обявили, че ведомството има готовност веднага да съдейства за решаване на проблема, охрана, транспортиране и унищожаване на въпросните ролки с хартия за машините. Според запознати става дума за  ролки хартия, останали от парламентарния вот на 2 април 2023 година и местните избори през октомври-ноември м.г. Според Тошко Йорданов има реална опасност с тази останала хартия за машините да бъде манипулиран вота.

„Ако разполагате с оригинална хартия, можете да напечата, каквито искате бюлетини. И точно хартиените разписки се броят. Могат да бъдат подменени цели секции“, алармира представителят на ИТН

Пред ЦИК обаче дясната ръка на Терзиев-Ухото Попов заявила нагло, че Столична община няма да изпълни разпореждането на комисията  в двете писма от денс, защото нямали възможност и не били сигурни дали това да стане до неделя, денят на изборите.

Зам.-кметът Василев не обелил и дума пред ЦИК. Аргументите на екипа на Терзиев били, че това са „изборни книжа“, които са доказателства по делото за касиране на изборите в София, което Ваня Григорова и екипа й заведоха след местния вот в столицата. Попова обаче не обелила и дума, защо не са пожелали да отворат помещенията, където се съхраняват ролките от парламентарните избори на 2 април 2023 година, за които дела няма.

В ранния следобяд ЦИК са изпратили ново писмо до Столична община да бъдат унищожени въпросните ролки, но екипът на Терзиев отказал да изпълни и него.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук