СОС за осми път ще се опита да избере свой председател

0

За осми път днес, 8 февруари, от 10.00 започва заседанието на Столичния общински съвет (СОС) с една единствена точка – избор на председател. По неофициална информация Цветомир Петров отново ще е номинация на най-голямата група. Отново се обсъжда и изборът да е само на временен председател, за да бъде гласуван бюджета на София, но детайлите за такава договорка не са ясни.

Прогнозите за успешен избор са скептични и все по-лесно се говори за предсрочни избори. Според юристи този общински съвет щом три месеца не е избрал председател, значи не работи и според закона за местното самоуправление мандатът му се прекратява и се отива на нови избори.

Късно снощи Градският съвет на БСП даде мандат на съветниците от партията да подкрепят председател на СОС при широк консенсус от другите политически групи. 

Това на практика означава, че ако ГЕРБ, Синя София и Карлос Контрера от ВМРО застанат зад Петров, представителите на БСП-София могат да направят същото. 

Тази сутрин групата на социалистите в СОС се събира на ранно заседание, за да обмисли какво точно означава „широк консенсус“ и дали ще издига за пореден път Диана Тонова или направо ще подкрепи кандидатът на ПП-ДБ. 

Пламен Данаилов от „Има такъв народ“ отново ще бъде номиниран, но за разлика от предишния път, когато очакваният бял дим над „Московска“ 33 не се появи, заради отказа на ИТН да гласува за Петров, което блокира и възможността това да направи и БСП, днес съветниците на Слави Трифонов могат да бъдат заобиколени

Както и тези от „Възраждане“, защото Градският съвет на БСП на практика развърза ръцете на Иван Таков да действа според ситуацията. 

Така сега топката е в ръцете на съветниците от ГЕРБ.

Вчера Бойко Борисов обяви, че иска нови избори в София, но не стана съвсем ясно дали има предвид кметски, за обшински съветници или и двете. 

Столичният общински съвет може да бъде разпуснат от Общинската избирателна комисия, ако не си избере председател до 13 февруари, когато по закон изтича тримесечният срок от полагането на клетвата на общинските съветници.

Три месеца безплодни гласуваниявсеки път бяха предшествани от оптимистични прогнози как ще има мнозинство от 31 гласа. Те идваха предимно от „Продължаваме промяната-Демократична България-(Спаси София)“, на която не достигат 8 гласа за подкрепата на тяхна номинация. Най-висок резултат постигна кандидатът им Цветомир Петров – 26 гласа, при последния вот. Преди него Борис Бонев стигаше до 23 (толкова са съветниците на най-голямата група).

ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да подкрепят ПП-ДБ-СС.


БСП обяви, че не води разговори за мнозинство, а втората по численост група на ГЕРБ-СДС (14 души), може би, отново няма да номинира никого и няма да участва в тайното гласуване, както прави от три месеца.

Въпреки това Ваня Григорова от БСП в неделя разпали страстите в партийните централи след като обяви пред БНТ, че има „що-годе пълен консенсус“ да бъде подкрепен представител на „Продължаваме промяната-Демократична България-(Спаси София)“. И само добави, че лично тя никога няма да го стори.

Още на другия ден Изпълнителното бюро на БСП излезе с контрапозиция, че не участва в никакви уговорки с „Продължаваме промяната-Демократична България-(Спаси София)“ и ГЕРБ. Часове по-късно от централата на ГЕРБ не закъсня декларация в същия дух: „Групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в „сглобки“, нито в „заварки“.

Декларациите на двете партийни централи подсказваха и за опасения от еманципация на техни съветници при гласуването. Ден преди предстоящото гласуване лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов директно заяви, че предпочита предсрочни избори в София. С което се изясни възприетата пасивна роля от неговата партия при гласуванията.

Вили Лилков от „Синя София“, която е с три гласа, призова всички в общинския съвет „да проявят разум при гласуването, за да спре този разрушителен процес за столицата“. И напомни за риска от предсрочни избори. „Представете си каква предизборна кампания ще бъде със сегашните общински съветници, които ще са се провалили? И ще избуят всякакви популистки партии и кандидати“, предупреди той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук