Според лекарския съюз няма гаранция за сигурността на личните данни, ако се осигури достъп до пациентското досие чрез QR код

0

Според лекарския съюз няма гаранция за сигурността на личните данни, ако се осигури достъп до пациентското досие чрез QR код. Това съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС). Достъпът по този начин до пациентското досие е част от предложения за нормативни промени, които вчера бяха публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването за едномесечно обществено обсъждане. От БЛС посочиха, че съществуват различни, много по-сигурни и работещи варианти за проследяване и получаване на достъп до данните за предоставените услуги на гражданите. От години различни сектори, боравейки с лични данни, използват сигурни кодове и двойна или тройна верификация и уведомяват гражданите за извършени услуги на тяхно име, допълниха от съсловната организация.

С предложените промени се създава възможност на всеки, който притежава смартфон или таблет, да има мобилен достъп до своето електронно здравно досие чрез активиране на специално потребителско мобилно приложение „еЗдраве“ за достъп до електронното си здравно досие (еднократно сдвояване на досието с мобилното приложение) на мобилното си устройство. Сдвояването може да се извършва от обучени експерти в регионалните здравни инспекции, от личните лекари, ако има техническа възможност, в районните здравноосигурителни каси или в офисите на „Информационно обслужване“ АД, се посочва още в предложенията за промени.

От лекарския съюз са против вменяването на допълнителни немедицински дейности на личните лекари. В съсловната организация смятат за неприемливо и крайно неуместно вменяването на допълнителни задължения, които са изцяло свързани с немедицинска дейност и по никакъв начин не са част от диагностично-лечебния процес, извършван от личните лекари.

БЛС отказва да носи отговорност за изтичането на чувствителна информация и смята предложените промени в Наредбата за функционирането на Националната здравноинформационна система, свързани с дейността на общопрактикуващите лекари, за необмислени и е против въвеждането им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук