Спорове за дефиницията на „интимна връзка“ в НС

0

Депутатите спорят по промени в Закона за защита от домашното насилие. Вносители на текстовете са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Предлага се „интимната връзка“ да бъде приравнена към брачното партньорство и съжителството без брак.

Остри спорове, размяна на обидни реплики и обвинения в опит за извличане на политически дивиденти от трагедията с малтретираното 18-годишно момиче от Стара Загора, както и в политическа нечистоплътност – това е дебатът по първата точка в дневния ред в първите часове от дискусията.

Оспорена беше не нуждата от защита на жертви на насилие, а дефиницията за интимна връзка. Вносителите предложиха редакция на първоначалното си предложение за интимната връзка като „доброволен относително траен съюз  между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения“.  Промяната, предложена от Надежда Йорданова, депутат от ПП-ДБ и бивш правосъден министър:

„Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични интимни сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни. Колеги, виждате, че тази дефиниция включва в себе си пет задължителни комулативни елементи и по никакъв начин не позволява нейно разширително тълкуване“.

Адв. Петър Петров от „Възраждане“ предупреди, че и сега доказването дори на фактическо съжителство без брак е трудно доказуемо. И затова на свой ред предложиха промяна в дефиницията:

„По-добре да се работи в насока да се даде определение, което да определи взаимоотношенията между партньорите като трайни взаимоотношения между пълнолетни партньори от различен пол, които предхождат или обуславят последващо фактическо съпружеско съжителство“.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов се обърна към Кирил Петков, чието име заедно с това на Бойко Борисов и Делян Пеевски стои начело под разглеждания законопроект:

„Изключително грозно е как управляващата сглобка използва една трагедия на едно момиче в Стара Загора, за да се опита да си измие отвратителния съюз. И тук искам Кирил Петков да ми обясни как се чувства – неговият подпис до подписа на Бойко Борисов и на г-н Пеевски“.

В отговор Кирил Петков заяви:

“ Дебора беше точно в интимна връзка и когато е получила първите заплахи, ако днешните промени бяха факт, тя можеше да потърси закрива. Днешният дебат обаче показва колко незряло, колко лимитирано и колко просташки се мисли в тази зала по този толкова важен проблем“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова на свой ред смята, че е бил направен опит за политическо яхане на протестите, за да се приеме Истанбулската конвенция:

„Това, уважаеми български граждани, е първият официален законодателен пробив за въвеждане и узаконяване на еднополови връзки и бракове“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук